От днес върху колоната с маски в Сатиричен театър Алеко Константинов са

...
От днес върху колоната с маски в Сатиричен театър Алеко Константинов са
Коментари Харесай

Георги Парцалев и Невена Коканова „оживяват“ в Сатиричния театър

От през днешния ден върху колоната с маски в Сатиричен спектакъл " Алеко Константинов "  са ликовете на Георги Парцалев и Невена Коканова . До тях са Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Татяна Лолова и Радой Ралин. Проектът се осъществя от скулптора Кунка Димитрова.
 Невена Коканова и Георги Парцалев маски Българска телеграфна агенция
В момента тя работи по облика на Никола Анастасов, следват Константин Коцев и Пепа Николова, споделя авторката.

Маските няма да бъдат безбройни, ще се спрем единствено до създателите на театъра и неговите вдъхновители, по тази причина започнахме с Радой Ралин – негова е първата концепция за правене на язвителен спектакъл преди време, сподели шефът на Сатиричния спектакъл Калин Сърменов.
 Невена Коканова и Георги Парцалев маски Българска телеграфна агенция

 Невена Коканова и Георги Парцалев маски Българска телеграфна агенция
„ Процесът по работата на един подобен портрет е доста дълъг. Първо, би трябвало да се срещна доста добре с облика, да го осмисля и да го усетя. Аз виждам доста филми и фотоси. Припомням си неща, които знам отпреди. Трябва доста добре да премисля кое положение на артиста е уместно за маската, по-късно се минава през глината и през гипса “, описа Кунка Димитрова.

С нея имаме спогодба не планово да развиваме този план, а тогава, когато чисто прочувствено тя е в положение да го направи, добави Калин Сърменов. Обяснява, че се е спрял на Кунка Димитрова, тъй като тя съумява да даде дух и страст на нещата, които прави. „ А това е доста значимо, изключително за хората, които са свързани с театъра. Първоначално, доста си говорихме по какъв начин тъкмо би трябвало да се случат нещата – че е значимо да намерим присъща линия, присъщ израз – нещо, което да е повече от приликата. Оттам започнахме. Пътят не беше елементарен, малко по малко, до момента в който изясним посоката. Когато хората си уточнят езика, на който приказват, нещата стават доста по-лесно “, разяснява Калин Сърменов пред Българска телеграфна агенция.

Колона с маски на обичаните от всички артисти беше открита през октомври 2023 година Същия месец бе представянето и на стенописите в централното предверие на театъра. Реализацията на „ Небесен спектакъл “ е на карикатуриста Чавдар Николов и на професора по стенна живопис Страхил Ненов – за реализацията на плана. Изобразени са над 50 имена на артисти, режисьори, писатели, драматурзи и сатирици, чието творчество е директно обвързвано с основополагането и развиването на Сатирата. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР